Цією темою розпочинаємо серію русинських (праукраїнських) легенд про створення Світу, Вирію (Ирію), Прави, Яви та Нави; народження Богів та їх дії, появу первих людей, та славні діяння наших пращурів
Се ви перші були, хто вклонявся Триглаву,
А Триглав - то Сварог і Перун й Світовид,
А на них споконвіку тримається Світ,
Що являє нам Яву і Наву і Праву...
А Сварог - то найперший у Божеськом роді
Яко Дідо богам та всім родам людським
Джерело всіх джерел з власним струмом живим,
Що і в літку й взимі, на горі і на споді,
Від криниці своєї живлюще тече,
Що не вщухне в мороз та не висохне в спеку.
І ту воду ми п'єм і нам ходиться легко
І її нам стає, як захочеться ще...
З "Велесової Книги" (у перспіві Миколи Карпенка)
1
Єдине, що дійсно існує у Всесіті - це Око Всесвіту. Воно рухається по колу з нізвідки у нікуди, початок його шляху це також і його кінець...
Але іноді Око зупиняється та роняє золотаву сльозу. З тієї сльози народжується золотаво-вогняне (кольору сонця) яйце, а з нього виходе Трисут - Сокіл Первород - прояв Ока Всесвіту. Око рухається далі, але через якийсь час повертається й дивиться на життя, що народив Трисут. Якщо воно гідно Всесіту, Око залишає це життя, а якщо ні - то може повернути ту, колись випущену сльозу...
Як Сокол Первород частина Ока Всесіту, так і наші суття - різнобарвні сльози Сокола Перворода, його частки.
2
...Озирнувся Сокол Первород і засяяв золотим полум'ям радості та любові до всього сущого. А після замислився: що він і хто він, у чому його суття? Пустив тоді Первород сльозу з лівого ока. З тієї сльози постала найпервісна земля - Вирій (Ирій або Рай). Опустився Первород на землю Вирію та пустив сльозу з правого ока та розтеклося у Вирії озеро Живої Води. Тоді зніс Сокол Первород золотаве яйце, всередені якого був первісний золотаво-вогняний жолудь. Напитався жолудь силою землі Вирію та водою з озера Живої Води та й виріс з нього Прадуб. Злетів Сокол Первород на верхівку Прадуба та знов замислився ...
Як Сокол Первород спочатку творив світ навколо себе, так і людина спочатку вчиняє те, що зручно тільки для неї. Але якщо яро палає в людині дух Первороду, то вона замислюється, що ж буде далі та для чого вона в цьому світі? Якщо будуть чистими її подальші вчинки і думки, то Первород візьме людину у Вирій, але й запитає: "Тепер ти багато чого знаєш і можеш, чого ж ти бажаєш надалі?"
3
...Повернув Первород свій погляд від своїх дум до Вирію та побачив, що від Прадуба навкруги по всьому Вирію народилися та виросли трави, квіти, кущі та дерева, а іще постав поряд з Прадубом - Святий Сніп з золотого колосу пшениці та медового колосу жита.
Запалав тоді Сокол Первород радістю від такої краси та поглянув знову у себе і побачив в собі дві частини - Світло та Тьму. Розділив він їх у собі та зніс біле та чорне яйце та поклав їх по різні боки озера Живої Води.
Вийшли з білого яйця білий лебідь, а з чорного яйця чорний лебідь. Зійшлися лебіді посередені озера та стикнулися у двобої.
- Зупиниться, та вийдіть до мене! - наказав їм Трисут.
І вийшли до Прадубу з озера Живої Води чоловік в одежі зі світла та чоловік в одежі усіх відтінків ночі Всесвіту. Став чоловік в білій одежі біля Снопа на ярому світлі, а чоловік у чорній одежі у тіні Прадубу.
- Ти - Світло, а ти - Темінь, ти - день, а ти - ніч, ти Ява, а ти Нава, ти - Добро, а ти - Зло, - говорив до них Сокол Первород, - ти - Білобо (Білобог), а ти Чорнбо (Чорнобог). Разом ви частина одного цілого, кожний з вас частина Всесвіту та сила творіння. Живіть у злагоді тут, у Вирію та творіть у цій частині Всесвіту. А я стану зватися Сваргом (Сварогом) - тим хто об'єднує. А все що буде у цій частині Всесвіту стане Сваргою, й все зроблене буде зватися Правою.*
Заграло ясним сяйвом Світло у сутті (у душі) Білбо та залишився він у Вирію, а у сутті Чорнбо з'явилася зависть - та оселилася у його сутті крига Темряви. Уйшов Чорнбо на зворотній бік Вирію та створилася там Нава - обернена частина Яви Вирію...
Права - це і Добро і Зло, це і Світ і Тьма. Обидві ці частини у сутті кожної людини, але дав нам Сварг ще і волю - бо ми його діти і в усьому на нього схожі. Йти шляхом Сварги, шляхом Трисуття - означає йти по найтонкішій грані, що тонша за лезо шабелі (меча). Зайвий рух у Світло чи у Тьму збиває нас з вірного шляху і тільки рух по вістрю і буде рухом до Сварга та до Прави* Всесвіту.
* Права - істиний Покон (Закон Всесвіту, Закон Сварожий). Звідси походить світогляд славунів - православ'я (тобто "Праві Слава!"), та назва "славуни" - ті, що славлять (Праву).
Подробиці див. у гілці форуму: Славунство - православ'я -> Світогляд (віра) пращурів.
4
...Узяв Білобо частку повітря, оунув її в озеро Живої Води і осяяв її своїм суттям. І постала тоді його дружина - материнський прояв Сварги - мати Богів і всього сущого, володарка неба Коляда. І створили вони дітей своїх: Перун - оборонець Сварги, володар вогню та найперший коваль; дружина його Дана - живу воду Сварги дающа володарка води. Стрибо (Стрибог) - усе живе зрушаючий володар повітря, дружина його Віта-Жива - життя дающа володарка землі. І звернулися до них батьки, осяявши їх світом, коханням і любов'ю:
- Ви діти наші, ви онуки Трисута Перворода-Сварга й нащадки Ока Всесвіту, але ви і є сам Трисут, бо панує світло любові і радості творіння у ваших суттях. Творіть кохання і життя, живить у ладі один з одним та всіма створіннямі Всесвіту.
Могутня сила була у суттях старших Богів. Узяв Перун частку Всесвіту, щоб створити зі своїми сестрами і братом землю і жбурнув у Всесвіт. Але тільки яскрава чарівна зірка спалахнула у Всесвіті і залишилася там. Несчислені були їх намагання - все небо вкрили зірки, красою і радістю сяяли вони, але ні з жодної не вийшла земля. Звернулись тоді Боги до Трисута:
- Навчи нас, Дідо!
- Осяю я чистим світлом Сварги частину зірок, шукайте їх і тільки біля таких створюйте землі. Ти, Перуне, візьми частку землі Вирію і зліпи з неї шар, а ти, Дано, живою водою окропиш землю, як стане вона біля світлих зірок. Ти, Віто, посади на цій землі жолудь з Прадуба, а потім ти, Стрибо, повій на землю вітрами і підіймуться відтоді трави та дерева до Кола (неба).
Так казав Первород і послухались його діти та й створили багато різних і прекрасних земель по всьому Всесвіту...
Якщо ти подивишся уночі на небо, то побачиш багато прекрасних зірок, але не у кожної з них є землі. Відчуй суття Перворода і воно перенесе тебе у світ настільки схожий на твій, наскільки він буде відрізнятись віт твого світу.
5
…Створили старші Боги землі у зірок і віддали їх своїм дітям – молодшим Богам. Велес, син Перуна і Дани, покровитель лісів і дерев, хранитель знання і мудрості Сваржій та дружина його Лана, дочка Стриби і Віти, покровителька ланів, трав і квітів, ведуня і хранителька зцілення тіла і суття, стали творити звірів. Світовид, син Перуна і Дани, той що блага Сварги дає, створював риб і звірів морських. Дружина його Летиня-Берегиня, дочка Стриби і Віти, хранителька сили любові і кохання, мати вітрів створила птахів. І казав Велес брату і сестрам своїм:
- Велику справу ми зробили, але творіння наші не розумні, створимо подібних нам і передамо їм знання свої.
Почув ці слова Сварг, подивився на життя, що створили Боги і мовив:
- Створили ви красу велику і дивних звірів, але правий Велес, створюйте людей подібних нам. Хай в них як і в нас будуть три сутті: тіло, суття і чуття (почуття), а ви для них станете Дажьбо (той що даще(дає) блага). Заселю я ваші світи і своїми творіннями. Їх очі – це мої очі, через них я буду милуватися створеним вами життям.
Окунув Сокол Первород праве крило у Живу воду озера, злетів над всесвітом і скинув пір’я з лівого крила. Окропив їх живою водою і кожна пір’їнка перетворилася на птицю рюрика – подобу Сокола Перворода.
А молодші Боги створили людей, але жили ті люд у страху і темряві, та були дикі та бродячі, бо Чорнбожичі закрили Тьмою землі від Світла…
Людина бродить у темряві і творить зло, якщо її душу не осяяв Світ Трисута. Як молодші Боги намагалися дати Сварже світло людям – своїм дітям (але водночас братам і сестрам по Сварзі), так і батьки повинні виховувати дітей у сяйві Світу, щоб їх життєвий шлях був спрямований до Сварги…
6
...Почула Коляда плач людей, що залишилися у темряві, побачила горе на обличчях Богів і за Сваржею волею вирішила народити Хорса Сонце-Божича, щоб він давав людям світло і щоб жили вони у Праві Сварожій.
Зійшла вона на землю, щоб народжений Хорс напоїв Світлом зелю. Але побачила це Мара, дужина Чорнбо, та вирішила завадити Матері Сущого. Погналася Мара за Колядою, щоб відібрати Божича. Бігли вони вночі та ніхто не міг допомогти Коляді - таке сильне закляття було накладено Марою. Лише Перун скинув свою стрілу-блискавку та на мить засліпив Мару Сварожим світлом. Але Коляда встигла перетворитися на чорну козу і пробігла поруч Мара не впізнавши у козі Коляду. Народила Мати Хорса і осяяв Божич землі світлом Сварги. Не стало відтоді для Мари і чорнбожичів місця на осяяних світом землях, але встигла Мара накласти закляття і кожну ніч закриває Сонце темрява і стають сильнішими Чорнбові творіння. І стає слабшим Божич, тому кожний рік у боротьбі з Марою народжує та оновлює Коляда Хорса-Сонце лише на один рік. Але щороку сяйво людских сутть, що живуть по Сваржій Праві, надають сили Матінці і відганяють Мару геть...
Сонце буде народжуваться на початку місяця колядоня, відкриваючи Хорсу шлях до людських суттєй, але буде й згасати на прикінці року, щоб народитися знову. І буде так доти, доки у суттях людей буде Світ Сварожої Прави. Але не зможе Коляда народити Божича, якщо у суттях людей запанує Темрява.
7
...Взяли Боги найпросвітленіших чоловіка та жінку, щоб передати їм мудрість і знання Сварги. Став повчати їх Сварг - Трисут:
- Назва цьому місцю - Вирій, я є Сварг, бо утримую у сварзі все суще. Тіло моє тут - Сокіл-Первород, чуття мої - Білобо, суття - є я, Сварог. Створюю я на землях місця Прави і означую їх водою і великим дубом - молодшим братом Прадубу. Ці дуби земні - держателі колодязю живої води знання між Вирієм і землею. Такі місця звуться Раєм, Сварга ж - це єдність Вирію і Раю. Оселяйтесь на цих землях і живіть там, але й у вільні землі впевненно йдіть. Напувайтеся моєю силою, що я як Перун давати вам буду, бо це тіло моє у світі між Вирієм і Раєм, беріть знання і мудрість, Праву і справедливість, кохання і любов у Світовида, бо це є чуття мої у цьому світі. Питайте мудрості у Велеса, бо він тіло моє у Раю і на землі, навчайтесь любові до живого у тепла, що дає вам Хорс, бо це чуття мої в цьому світі, в трудах укріпить ваші суття Стрибо, бо він суття моє у світі тіх, хто живе під Сонцем. Труждайтеся і отримуйте блага від Дажьбо, захищайте землі і роди свої і хай дають вам силу Вишень і Кришень. Любіть Віту-Живу - землю, що годує вас і дає життя, любіть один одного і творіть добре, як Коляда Матінка сущого і Кохання Праве. Живіть у води, щоб Дана вам і від себе життя давала. А тепер ідіть на землю, навчайте людей і ведіть їх у Райські землі до великих Дубів у Дани-води.
Повернулися вони на землю і виконали волю Трисута-Сварога. Навчались у них люди і ставали мудріше, прийшли тоді вони у святу Рай-землю і стали на ній, захищаючи її шабелем, любов'ю і працею. Вклонилися вони Свят-Дубу і знеслася до Сварги хвала Трисуту і Триглавом стали його люди шанувати. А тих, кого брав Сварг у Вирій, звали відтепер Бояном (світ божий) і Людивою (диво любові дающа). Ті, хто постигав мудрість і суття повчань Сварожих ставали волхвами та сивілами.